Besplatna dostava!
Prijavi se
Šta je Mokra Likra - Ženske Helanke

Šta je Mokra Likra

Autor: Olivera Jevtić; Kategorija: Svi Modeli

17.01.2021.

Mokra likra je rastegljivo vlakno kombinovano sa drugim tekstilnim vlaknima čini materijal visoke elastičnosti. Ne upija vodu i otporna je na telesna ulja. Poseduje izuzetnu elastičnost - posle rastezanja i do 600% vraća se u prvobitno stanje bez oštećenja.

Istorija

Mokra Likra je nastala 1959. u američkoj firmi DuPont posle decenije istraživanja naučnika Džozefa Šiversa. Brendiran je pod nazivom Lycra (čita se 'lajkra'), što je postalo i sinonim za spandeks širom sveta.

Svoju ogromnu popularnost doživela je brzo nakon pojavljivanja i to u industriji ženskog rublja, ali je ubrzo postala deo kupaćih kostima, kako ženskih tako i muških. Upotrebljava se u opremi Francuskog olimpijskog skijaškog tima 1968, a sedamdesetih godina XX veka biciklisti zamenjuju svoje vunene dresove aerodinamičnom mokrom likrom, da bi se kasnije počela primenjivati i u odeći za ples, helankama, čarapama i rastegljivim farmerkama. Najveću popularnost dostiže osamdesetih, kada se primena širi na razne sportove kako od strane profesionalaca tako i amatera, te postaje materijal koji se koristi u izradi kako donjeg rublja tako i spoljašnjih slojeva garderobe. U popularnoj kulturi veliki uticaj na proboj mokre likre vrše razni rok/metal bendovi, čiji su članovi na svojim nastupima nosili helanke od mokre likre, a posebne zasluge za proboj mokre likre na scenu urbanog oblačenja pripadaju Madoni.

Osobine i Primena

Mokra Likra se gotovo nikad ne koristi samostalno, već se kombinuje sa ostalim prirodnim ili veštačkim materijalima kao što su pamuk, vuna, lan, najlon, poliester, itd. najčešće ne većeg udela od 20%. Materijalima kojima se dodaje daje elastičnost i dodatnu mekoću. Kombinovana sa laganim neupijajućim vlaknima kao što su najlon i poliester čini idealan materijal za primenu u tzv. kompresivnoj garderobi koja zahteva elastičnost i pripijenost telu radi komfora pri pokretima, pružanja podrške mišićima, a pored toga ne upija znoj već ga sprovodi u atmosferu ili gornje slojeve opreme čuvajući kožu suvom i telo od pregrevanja, a zbog bolje prokrvljenosti i od hlađenja, ujedno omogućavajući koži da neometano diše. Takođe je primećeno da upotreba kompresivne garderobe sa mokrom likrom umanjuje zamor mišića te povećava učinak sportista, a nošena posle intenzivnog treninga znatno ubrzava oporavak oštećenog mišićnog tkiva. Zbog navedenih osobina mnogi stručnjaci smatraju kompresivnu garderobu, i garderobu od mokre likre uopšte, kao zdraviju alternativu tradicionalnoj.

Mokra likra je rastegljivo vlakno koje kombinovano sa drugim tekstilnim vlaknima čini materijal visoke elastičnosti. Ne upija vodu i otporna je na telesna ulja. Poseduje izuzetnu elastičnost - posle rastezanja i do 600% vraća se u prvobitno stanje bez oštecenja.

Mokra Likra je kao materijal na početku XXI veka nezaobilazan u većini sportova, od biciklizma, atletike, gimnastike, plivanja, rvanja itd. do sportova sa loptom gde se sve češće upotrebljava u vidu kompresivne opreme, kao praktičnije alternative tradicionalnom donjem vešu, i njegova popularnost je u porastu. Koriste ga sportisti svih nivoa, od vrhunskih do rekreativaca, što zbog praktičnosti i udobnosti, što zbog poboljšanja izgleda, s obzirom na to da je oprema sa mokrom likrom često jarkih boja i dizajnirana tako da naglašava prirodne obline tela.

Izvor:Wikipedia

Loading