besplatna dostava za sve porudžbine iz srbije

Ženske helanke kroz istoriju

Ženske Helanke pravi bum doživljavaju 80-ih kada su zbog naglog porasta popularnosti fitnesa helanke postale broj jedan odevni predmet kod žena.

Helanke su deo garderobe koji se koristi za oblačenje nogu, usko prijanjaju uz telo i na taj način ističu prirodnu lepotu ženskog tela. A to je jedan od glavnih razloga zašto su ženske helanke i danas popularne, neretko i omiljeni odevni komad kod žena. Iako se helanke mogu nositi gotovo za svaku priliku, najpopularnija aktivnost za nošenje helanki je svakako trčanje ili fitnes.

Helanke kroz istoriju

Helanke su se kroz istoriju nosili i muškaraci i žene, a prvi oblici helanki bile su dve odvojene nogavice. Početkom 14. veka muškarci u Europi za vreme renesanse nosili su helanke, a osim Evrope važno je napomenuti da su i Indijanci svojevremeno nosili neke oblike helanki. U hladnijim predelima Evrope, poput Rusije, helanke su standardni odevni predmet i za muškarce i za žene, a nose se kao duge gaće, kao dodatna zaštita od zime.

zenske helanke kroz istoriju 940713
Ženske helanke kroz istoriju 4

Iako su već u 60-im godinama prošlog veka ženske helanke postale deo mode, pravi bum doživljavaju 80-ih kada su zbog naglog porasta popularnosti fitnesa i aerobika helanke postale broj jedan odevni predmet kod žena. Danas gotovo svaka žena koja se bavi bilo kojim oblikom sporta u ormaru ima nekoliko pari helanki.

Upotreba helanki za sport

zenske helanke kroz istoriju 940712
Ženske helanke kroz istoriju 5

Najpopularniji razlog zbog čega se oblače ženske helanke definitivno je sport, mada je u poslednje vreme sve prihvatljivije da se nose na poslu ili za izlazak. Trčanje, aerobik, joga ili neki drugi oblik fitnesa gotovo da ima dress code gde piše da se nose ženske helanke. Žene, osim što im helanke pružaju udobnost, vole da ističu svoje atribute, a helanke upravo to i čine.

zenske helanke kroz istoriju 940714
Ženske helanke kroz istoriju 6

Usko prijanjanje uz nogu osim isticanja oblika nogu ističe i žensku zadnjicu, i mami poglede mnogih muškaraca.

Sportska odeća unazad nekoliko godina ponovno se počela koristiti kao normalna odeća za ispijanje jutarnje kafe ili šetnje gradom, helanke su u zadnjih nekoliko godina ipak izašle iz normalne mode zbog pomalo pre agresivnog isticanja ženskog seksipila, pa se za sve osim sporta koriste u kombinacijama dugih džempera, suknji i slično, kako bi zadnjica bila prekrivena.