besplatna dostava za sve porudžbine iz srbije

Šta je viskoza materijal?

viskoza materijal

Viskoza, poznata i kao rajon, je materijal koji se koristi u tekstilnoj industriji već decenijama. Ovaj tekstilni materijal postaje sve popularniji zbog svojih brojnih prednosti i svestranosti. Ali, šta je tačno viskoza? U ovom blogu ćemo detaljno istražiti ovaj fascinantni materijal.

Poreklo i proizvodnja viskoze

viskoza sirovina 1
Viskoza sirovina

Viskoza se pravi od celuloze, koja se najčešće dobija iz drveća kao što su bor, smrča i bukva. Proces proizvodnje uključuje nekoliko koraka:

  1. Priprema celuloze: Drvo se melje i pretvara u kašu.
  2. Hemijska obrada: Celulozna kaša se tretira hemikalijama kako bi se pretvorila u viskoznu tečnost.
  3. Ekstruzija: Ova tečnost se provlači kroz sitne rupice, stvarajući fine niti koje se potom čine.

Zbog prirodnog porekla celuloze, viskoza se često smatra ekološki prihvatljivijim izborom u poređenju sa sintetičkim materijalima.

Karakteristike viskoze

Viskoza je poznata po svojoj mekoći i udobnosti. Ovaj materijal ima teksturu sličnu pamuku, ali je često glatkiji i prijatniji na dodir. Takođe, viskoza ima odličnu sposobnost upijanja vlage, što je čini idealnom za letnju odeću.

Pored toga, viskoza se lako farba, omogućavajući stvaranje živopisnih i postojanih boja. Ovo je posebno važno u modnoj industriji gde boje igraju ključnu ulogu.

Prednosti i mane viskoze

viskoza prednosti i mane
Prednosti i mane viskoze

Kao i svaki materijal, viskoza ima svoje prednosti i mane. Jedna od najvećih prednosti viskoze je njena prozračnost i udobnost. Zbog ovih svojstava, viskoza je odličan izbor za letnju odeću i sportsku opremu. Takođe, viskoza je izuzetno svestran materijal, što znači da se može koristiti za širok spektar proizvoda, od odeće do posteljine.

Međutim, viskoza ima i svoje mane. Ona je sklonija gužvanju i može se skupiti pri pranju ako se ne rukuje pažljivo. Takođe, viskoza nije toliko izdržljiva kao neki drugi materijali, što znači da odeća od viskoze može brže da se istroši.

Održavanje viskoze

Da bi vaša viskozna odeća trajala duže, potrebno je pravilno je održavati. Preporučuje se pranje na niskim temperaturama i sušenje na vazduhu. Takođe, izbegavajte preterano uvrtanje i gnječenje materijala. Ukoliko imate odeću koja zahteva peglanje, koristite nisku temperaturu da ne biste oštetili vlakna.


Viskoza je svestran i prijatan materijal koji ima mnoge prednosti. Zahvaljujući svojoj mekoći, prozračnosti i sposobnosti upijanja vlage, viskoza je idealan izbor za mnoge vrste odeće. Međutim, potrebno je voditi računa o njenom održavanju kako bi vaši komadi ostali u dobrom stanju što duže.

Ukoliko vas zanimaju helanke, pogledajte našu celokupnu ponudu od preko 250 modela.

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *