besplatna dostava za sve porudžbine iz srbije

Šta je mokra likra

mokra likra
Mokra likra je rastegljivo vlakno kombinovano sa drugim tekstilnim vlaknima čini materijal visoke elastičnosti. Ne upija vodu i otporna je na telesna ulja. Poseduje izuzetnu elastičnost – posle rastezanja i do 600% vraća se u prvobitno stanje bez oštećenja.

Istorija

Džozef Šivers i likra materijal
Džozef Šivers i likra materijal

Mokra Likra je nastala 1959. u američkoj firmi DuPont posle decenije istraživanja naučnika Džozefa Šiversa. Brendiran je pod nazivom Lycra (čita se ‘lajkra’), što je postalo i sinonim za spandeks širom sveta.

Najpopularnija odeća od likre su ženske helanke

Svoju ogromnu popularnost doživela je brzo nakon pojavljivanja i to u industriji ženskog rublja, ali je ubrzo postala deo kupaćih kostima, kako ženskih tako i muških. Upotrebljava se u opremi Francuskog olimpijskog skijaškog tima 1968, a sedamdesetih godina XX veka biciklisti zamenjuju svoje vunene dresove aerodinamičnom mokrom likrom, da bi se kasnije počela primenjivati i u odeći za ples, helankama, čarapama i rastegljivim farmerkama. Najveću popularnost dostiže osamdesetih, kada se primena širi na razne sportove kako od strane profesionalaca tako i amatera, te postaje materijal koji se koristi u izradi kako donjeg rublja tako i spoljašnjih slojeva garderobe. U popularnoj kulturi veliki uticaj na proboj mokre likre vrše razni rok/metal bendovi, čiji su članovi na svojim nastupima nosili helanke od mokre likre, a posebne zasluge za proboj mokre likre na scenu urbanog oblačenja pripadaju Madoni.

Osobine i Primena

Mokra Likra se gotovo nikad ne koristi samostalno, već se kombinuje sa ostalim prirodnim ili veštačkim materijalima kao što su pamuk, vuna, lan, najlon, poliester, itd. najčešće ne većeg udela od 20%. Materijalima kojima se dodaje daje elastičnost i dodatnu mekoću. Kombinovana sa laganim neupijajućim vlaknima kao što su najlon i poliester čini idealan materijal za primenu u tzv. kompresivnoj garderobi koja zahteva elastičnost i pripijenost telu radi komfora pri pokretima, pružanja podrške mišićima, a pored toga ne upija znoj već ga sprovodi u atmosferu ili gornje slojeve opreme čuvajući kožu suvom i telo od pregrevanja, a zbog bolje prokrvljenosti i od hlađenja, ujedno omogućavajući koži da neometano diše. Zato se najviše koristi u proizvodnji ženskih helanki.

Takođe je primećeno da upotreba kompresivne garderobe sa mokrom likrom umanjuje zamor mišića te povećava učinak sportista. A kada je nošena posle intenzivnog treninga znatno ubrzava oporavak oštećenog mišićnog tkiva. Zbog navedenih osobina mnogi stručnjaci smatraju kompresivnu garderobu, i garderobu od mokre likre uopšte, kao zdraviju alternativu tradicionalnoj.

Mokra likra je rastegljivo vlakno koje kombinovano sa drugim tekstilnim vlaknima čini materijal visoke elastičnosti. Ne upija vodu i otporna je na telesna ulja. Poseduje izuzetnu elastičnost – posle rastezanja i do 600% vraća se u prvobitno stanje bez oštecenja.

elastičnost mokre likre
Elastičnost helanki od mokre likre – može da se raširi i do 6x

Zaključak

Mokra Likra je kao materijal na početku XXI veka nezaobilazan u većini sportova, od biciklizma, atletike, gimnastike, plivanja, rvanja itd. Takođe, kod sportova sa loptom gde se sve češće upotrebljava u vidu kompresivne opreme, kao praktičnije alternative tradicionalnom donjem vešu, i njegova popularnost je u porastu. Koriste ga sportisti svih nivoa, od vrhunskih do rekreativaca, što zbog praktičnosti i udobnosti, što zbog poboljšanja izgleda. S obzirom na to da je oprema sa mokrom likrom često jarkih boja i dizajnirana tako da naglašava prirodne obline tela.

Ukoliko tražite helanke od mokre likre, preporučujemo vam da pogledate našu ponudu ovde

Izvor:Wikipedia