besplatna dostava za celu srbiju

Šta čini našu odeću? Materijali koji oblikuju našu modu

Šta čini našu odeću? Materijali koji oblikuju našu modu

Moda je mnogo više od kombinacija boja, stilova i krojeva; ona je i priča o materijalima koji čine naše omiljene komade odeće. Važnost ovih materijala nije samo estetska – oni također utiču na našu planetu na mnoge načine. Hajde da se bliže upoznamo sa materijalima koje najčešće koristimo u proizvodnji odeće.

Pamuk

Pamuk je jedan od najpopularnijih materijala kada je u pitanju odeća. Njegova popularnost leži u njegovoj prozračnosti, sposobnosti upijanja vlage i udobnosti. Međutim, uzgoj pamuka može biti izuzetno štetan za okoliš, koristeći velike količine vode i pesticida. Pamuk čini otprilike 23% svetske proizvodnje vlakana. Pamučne helanke su jako popularan izbor kod žena.

Poliester

Poliester je najčešće korištena sintetička tkanina u industriji odeće. Iako je izdržljiv i otporan na naboravanje, njegova proizvodnja je energetski intenzivna i koristi naftu, a pranje odeće od poliestera oslobađa mikroplastiku koja zagađuje naše oceane. Prema dostupnim podacima, poliester čini oko 52% svetske proizvodnje vlakana. Poliester je, takođe, najpopularniji materijal u proizvodnji helanki.

Vuna

Vuna je prirodna vlakna koja su topla, izdržljiva i biološki razgradiva. Ipak, proizvodnja vune također može biti štetna za okoliš zbog metana kojeg proizvode ovce, kao i potencijalne štete uzrokovane prekomjernim pašnjacima. Vuna se ubraja u ostala prirodna vlakna koja čine preostalih 6% svetske proizvodnje vlakana.

Konoplja

Konoplja se sve više gleda kao ekološki prihvatljiva alternativa tradicionalnim materijalima. Ova biljka brzo raste, zahteva malo vode i pesticida, a iz nje se proizvodi snažna i dugotrajna tkanina.

Celulozna vlakna:

Celulozna vlakna poput viskoze i modal čine oko 6.4% svetske proizvodnje vlakana. Ova vlakna su derivati drveta i popularna su zbog svog mekog osećaja i sjaja.

Reciklirani materijali

Kao deo pokušaja smanjenja uticaja industrije odeće na okoliš, sve se više koriste reciklirani materijali. To uključuje reciklirani poliester napravljen od plastičnih boca, kao i upotrebu prethodno korišćenih tkanina.

Ostala prirodna vlakna:

Ostala prirodna vlakna, uključujući svilu i lan, čine oko 6% svetske proizvodnje vlakana. Ovi materijali su cenjeni zbog svojih jedinstvenih svojstava, ali se manje koriste zbog visokih troškova proizvodnje ili specifičnih svojstava koja ne odgovaraju svim primenama.

Ostala sintetička vlakna:

Ostala sintetička vlakna poput najlona i akrila čine oko 12.5% svetske proizvodnje vlakana.

Razumeti materijale od kojih je naša odeća napravljena i kako utiču na naš svet ključno je za donošenje informisanih odluka o kupovini. Kako nastavljamo borbu protiv klimatskih promena, svi bismo trebali razmisliti o tome kako naše izbore u odeći možemo uskladiti sa našom brigom za planetu.

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *