besplatna dostava za celu srbiju

Spandex Materijal. Šta je Spandex?

spandex materijal

Spandex, poznat i kao elastan, jeste sintetički materijal čiji su počeci vezani za sredinu 20. veka. Njegova inovacija je rezultat promena u modnoj industriji i potrebe za više fleksibilnosti i prilagodljivosti.

Spandex je prvi put proizveden 1958. godine od strane kompanije DuPont. Cilj je bio da se pruži alternativa prirodnom lateksu, koji je bio skup i težak za održavanje. Kroz proces poznat kao suva ekstruzija, spandex je postao materijal koji je lako oblikovati i otporan na oštećenja. On je sintetički polimer izrađen od serije poliuretana, što mu daje izvanredne svojstva elastičnosti i snage.

Proizvodnja spandexa

Spandex je materijal koji je pronašao primenu u različitim industrijskim granama. Može se pronaći u svakodnevnim proizvodima kao što su majice, donji veš, plivački kostimi, pa čak i kompresijska odeća za medicinske svrhe. Međutim, najpoznatija upotreba spandexa je u proizvodnji sportske odeće, posebno helanki.

Spandex u proizvodnji helanki

Spandex je obavezan materijal u proizvodnji helanki

Helanke su postale sinonim za komfor i prilagodljivost, a ključan faktor za to je upravo spandex. Ovaj materijal dozvoljava helankama da se protežu i savijaju u skladu sa pokretima tela, ali da se isto tako vrate u prvobitno stanje. Helanke od spandexa su postale nezamenljive u svetu fitnesa, joge, trčanja, a sve češće ih vidimo i u svakodnevnom životu. Spandex je materijal koji je postao gotovo nezamenljiv u proizvodnji helanki. Spandex čini između 5% i 30% ukupne kompozicije materijala helanki.

Pored toga, spandex poseduje i nekoliko drugih korisnih svojstava. On je otporan na znoj, vodu i sunčevu svetlost, što ga čini idealnim za spoljnu upotrebu. Takođe je i izdržljiv materijal, što znači da helanke od spandexa mogu da traju godinama uz pravilno održavanje.

Iako je reč o sintetičkom materijalu, spandex se izdvaja svojom izvanrednom elastičnošću i snage. Od momenta svog nastanka, on je preoblikovao modnu industriju, obezbeđujući veću fleksibilnost i komfor. Bez obzira da li je u pitanju sport, svakodnevni život ili medicina, spandex je materijal koji je pronašao svoje mesto u svetu.

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *