besplatna dostava za celu srbiju

Poliester Materijal: Poreklo, Svojstva i Primena

poliester

Poliester je vrsta sintetičkog materijala koji se široko koristi u različitim industrijama, od tekstila i odeće, preko pakovanja, pa sve do elektronike. Ali šta je zapravo poliester? Kako je nastao i koja su njegova osnovna svojstva?

Šta je Poliester?

Poliester je vrsta polimera, što znači da je sastavljen od velikog broja molekula koje su povezane u dugačke lance. Ovaj materijal je sintetička vlakna koja su razvijena sredinom 20. veka. Najpoznatiji oblik poliestera je polietilen tereftalat (PET).

Poreklo Poliestera

Poliester kao sintetički materijal začet je 1941. godine kada su britanski hemičari Džon Reks Vinfild i Džejms Tenant Dikson razvili PET. Od tada se masovno proizvodi i koristi u različitim industrijama širom sveta.

Svojstva Poliestera

Poliester je izuzetno izdržljiv materijal

Poliester ima brojna svojstva koja ga čine izuzetno korisnim u širokom spektru primena:

 1. Izdržljivost: Izuzetno je jak i otporan materijal. Otporan je na većinu hemikalija, istezanje i sušenje, što ga čini idealnim za dugotrajnu upotrebu.
 2. Lako održavanje: Odeća od poliestera je laka za održavanje jer se ne gužva lako, brzo se suši i može se prati u mašini.
 3. Otpornost na bledenje: Otporan je na UV zračenje i izuzetno otporan na bledenje boje, što ga čini idealnim za upotrebu na otvorenom.
 4. Svestranost: Može se kombinovati sa drugim materijalima kao što su pamuk, što rezultira kombinacijom udobnosti i izdržljivosti.

Poliester u Proizvodnji Helanki

Poliester je jedan od najpopularnij materijala u proizvodnji helanki

Helanke su popularni odevni predmet, a poliester igra ključnu ulogu u njihovoj proizvodnji. Ova sintetička vlakna omogućavaju izdržljivost, fleksibilnost i udobnost, čineći helanke otpornim na istezanje i sušenje, što je idealno za sportske aktivnosti i svakodnevnu upotrebu.

On omogućava lako održavanje helanki. Može se prati u mašini bez straha od skupljanja ili gubitka oblika, što ga čini prilično praktičnim za upotrebu. Takođe, ovaj materijal je otporan na bledenje, zadržavajući svoju originalnu boju čak i nakon dugotrajne upotrebe i pranja.

Pored toga, ovaj materijal je odličan izolator, što znači da helanke od ovog materijala mogu da pruže toplotu kada je hladno, dok istovremeno omogućavaju koži da diše. Zahvaljujući ovim osobinama, poliester se često koristi u proizvodnji helanki, bilo samostalno ili u kombinaciji sa drugim materijalima poput spandeksa, kako bi se povećala elastičnost. Helanke od mokre likre sadže visok procenat poliestera.

Napredak u tehnologiji proizvodnje tkanina dozvolio je proizvođačima da koriste reciklirani poliester, što čini helanke održivijim izborom. Ipak, bez obzira na vrstu poliestera koja se koristi, ovaj materijal je ključan u proizvodnji helanki, obezbeđujući trajnost, funkcionalnost i udobnost ovog odevnog predmeta.

Primena Poliestera

Poliester se koristi u nizu industrija, uključujući:

 • Tekstilna industrija: Većina odeće danas sadrži neki oblik poliestera. Koristi se za izradu majica, pantalona, jakni, haljina, pidžama i mnogo toga.
 • Industrija nameštaja: Često se koristi u proizvodnji tepiha, zavesa, posteljine i tapaciranog nameštaja.
 • Industrija pakovanja: PET, oblik poliestera, koristi se za proizvodnju plastičnih boca i drugih oblika pakovanja.
 • Elektronska industrija: Poliester filmovi se koriste u proizvodnji elektronskih uređaja, uključujući televizore, računare i mobilne telefone.

Iako ima brojne prednosti, važno je napomenuti da kao sintetički materijal ima i nekoliko nedostataka, uključujući uticaj na okolinu – nije biorazgradiv i njegova proizvodnja može doprineti zagađenju plastikom. Kao rezultat toga, mnoge kompanije sada tragaju za održivijim metodama proizvodnje, uključujući recikliranje.

Bez obzira na ove izazove, poliester ostaje jedan od najvažnijih i najčešće korišćenih materijala u svetu, a njegova upotreba se nastavlja širiti kako tehnologija napreduje.

  Ostavite odgovor

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *