besplatna dostava na sve porudžbine iz srbije

Kako se kažu Helanke u zemljama u regionu

helanke na balkanu

Helanke, popularni odevni predmet koji je osvojio svet, imaju svoje jedinstveno mesto u modnoj industriji Balkana. Kroz ovaj blog, istražićemo kako se helanke nazivaju u zemljama regiona i otkriti neke zanimljive činjenice vezane za ovaj modni trend.

Hrvatska – Tajice

U Hrvatskoj, helanke su poznate kao tajice. Ovaj termin je postao popularan osamdesetih godina, kada su tajice postale deo svakodnevnog izgleda. Danas, u Hrvatskoj, tajice se nose u svim prilikama, od sportskih aktivnosti do elegantnih večernjih izlazaka.

Slovenija – Pajkice

U Sloveniji, helanke se nazivaju pajkice. Ovaj izraz potiče od reči „pajek“, što znači pauk, verovatno zbog mrežastog izgleda nekih stilova. Pajkice u Sloveniji nisu samo modni izbor, već i praktičan odevni predmet za hladnije dane.

Bugarska – Klin

U Bugarskoj, termin za helanke je klin. Ova reč doslovno znači „kljun“, ali u kontekstu mode, odnosi se na usko pripijene pantalone. U Bugarskoj, helanke su postale popularne u sportskim i plesnim zajednicama, a kasnije i u svakodnevnoj modi.

Rumunija – Colanți

U Rumuniji, helanke su poznate kao colanți (izgovara se kolanci). Ovaj izraz je pozajmljen iz francuskog jezika, gde „collant“ znači čarape. U Rumuniji, colanți su se prvo koristili kao sportska odeća, a zatim postali trend u svakodnevnoj modi.

Mađarska – Leggings

Zanimljivo je da u Mađarskoj, za razliku od ostalih zemalja regiona, koriste engleski naziv – leggings. Ovo pokazuje kako globalizacija i međunarodni uticaji mogu oblikovati lokalnu modu i jezik. Treba napomenuti i dve zanimljivosti, 1. pre nego što su počeli da koriste reč „leggings“ helanke u Mađarskoj su se zvale cica nadrág, što u prevodu znači pantalone za mačke, zato što su uske i prate liniju tela. 2. Mađari koji žive u Vojvodini koriste reč helanke, a ne leggings ili cica nadrág.

Bosna, Crna Gora i Makedonija – Helanke

Pored Srbije, zanimljivo je da se isti naziv – helanke – koristi i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji. Ova konsistentnost u nazivu pokazuje zajedničko kulturno nasleđe i sličnosti u jezicima ovih zemalja. U ovim državama, helanke su takođe vrlo popularan odevni predmet, prisutan u različitim stilovima i za različite prilike, od sportskih aktivnosti do formalnih događaja. Ova svestranost helanki čini ih omiljenim izborom za mnoge, potvrđujući njihovu trajnu popularnost u regionu.

Slovačka – Legíny

Iako Slovačka nije direktno deo Balkanskog regiona, zbog značajne slovačke manjine u Srbiji, posebno u Vojvodini, važno je spomenuti kako se helanke nazivaju na slovačkom jeziku. U Slovačkoj, helanke se nazivaju legíny (izgovara se legini), što je pozajmljenica iz engleskog jezika, ali treba napomenuti da slovaci koji žive u Srbiji koriste srpsku reč helanke, a ne legíny.

Turska – Tayt

U Turskoj, zemlji koja se ističe kao jedan od najvećih proizvođača i izvoznika helanki i koja je ostavila veliki uticaj na Balkan, ovaj odevni predmet se naziva „tayt“ (izgovara se tajt). Turska tekstilna industrija, poznata po kvalitetu i inovativnosti, ima ključnu ulogu u globalnom lancu snabdevanja helankama. „Tayt“ u Turskoj ne predstavlja samo modni izraz, već i simbol robustne industrije koja kombinuje tradicionalne veštine i moderne tehnike proizvodnje. Ova zemlja, most između istoka i zapada, donosi svoj jedinstveni uticaj na svetsko tržište helanki, čineći ih ne samo popularnim u lokalnom modnom svetu, već i širom sveta.


Helanke su postale neizostavni deo garderobe širom Balkana, sa lokalnim varijacijama u nazivima i stilovima. Ova jednostavna, ali raznolika odeća otkriva koliko kultura i jezik mogu uticati na modu. Bilo da su u Hrvatskoj poznate kao tajice, u Sloveniji kao pajkice, ili u Bugarskoj kao klin, helanke ostaju simbol udobnosti i stila u regionu.