besplatna dostava za sve porudžbine iz srbije

Helanke: Od istorije do modernog doba

helanke

Helanke predstavljaju važan deo modne industrije, a istovremeno su i veza između praktičnosti i stila. Kako su nastale i šta predstavljaju danas?

Istorija helanki:
Helanke su prvobitno nosili muškarci
Helanke su prvobitno nosili muškarci


Helanke, iako smatrane modernim odevnim predmetom, imaju korene koji datiraju iz davne prošlosti. Počele su kao odevni deo koji su nosili vojnici da bi se zaštitili od hladnoće. Prvobitno su bile izrađene od vune, i bile su poprilično grube i nepraktične. Međutim, kako je vreme odmicalo, materijali i dizajn su se promenili, i one su dobile novi izgled i novu svrhu.

Materijali:
Materijali za proizvodnju helanki
Materijali za proizvodnju helanki


Današnje helanke najčešće su izrađene od likre(spandeks), kombinacije elastina i poliestera, što im daje rastegljivost i udobnost. Takođe, materijali kao što su pamuk i viskoza se koriste za prijatniji osećaj na koži. Mnoge moderne helanke uključuju i dodatke kao što su mikrofiberi koji pomažu u regulaciji znoja.

Poslednjih godina su postale popularne kožne helanke proizvedene od eko kože. Ovaj model uglavnom nose mlade devojke, najčešće u noćnim izlascima.

Velur se koristi u proizvodnji termo helanki, jer je zbog svoje mekoće jako prijatan materijal i zadržava toplotu. Posebno je popularan u termo hulahopkama koje su postale najpopularniji zimski komad odeće.

Dužine helanki:
Biciklističke, 3/4 ili Kapri i Pune Dužine
Biciklističke, 3/4 ili Kapri i Pune Dužine


Dolaze u različitim dužinama:

  • Pune dužine: Idealne za hladnije mesece i sportske aktivnosti.
  • Kapri ili 3/4: Savršene za prohladne prolećne i letnje dane.
  • Biciklističke: Izbor za visoke temperature i intenzivnije treninge.
Održavanje:
Održavanje helanki
Održavanje helanki


Kako bi što duže trajale, važno je prati ih u hladnoj vodi i izbegavati sušač. Takođe, izbegavajte izbeljivače. Preporučljivo je prati ih izrnute na postavu da bi očuvali boju i štampu.

Za trening:
Helanke za trening
Helanke za trening


Helanke za trening su dizajnirane tako da obezbede maksimalnu udobnost i podršku prilikom vežbanja. Često uključuju dodatke kao što su mikrofiberi za regulaciju vlažnosti i brzo sušenje.

Puš-ap:
Puš-Ap
Puš-Ap


Puš-ap helanke imaju dodatni sloj materijala u oblasti zadnjice koji pomaže u podizanju i oblikovanju, stvarajući laskajući izgled. Idealne su za žene koje žele dodatni „lift“ i akcent na zadnjici.

Zvoncare:
Zvoncare
Zvoncare


Nostalgični povratak 70-im godinama, ove helanke-zvoncare se proširivaju od kolena prema dole, stvarajući „zvoncara“ izgled. Idealne za kombinovanje sa visokim potpeticama ili čizmama.

Zaključak
Helanke su više od samo komada tkanine. One su odraz našeg vremena, kulture i individualnosti. Bez obzira da li ih nosite za trening, šetnju ili večeru, one su uvek pravi izbor za komfor i stil.