besplatna dostava na sve porudžbine iz srbije

U kojim zemljama je zabranjeno nosti helanke?

U kojim zemljama je zabranjeno nosti helanke?

U savremenom društvu, moda i lični izraz imaju značajnu ulogu. Međutim, postoje društva gde su određeni modni izbori, poput nošenja ženskih helanki, pod strogim ograničenjima ili čak zabranjeni. U ovom tekstu istražujemo zemlje u kojima je nošenje helanki za žene zakonski ograničeno ili zabranjeno.

Kulturološki i zakonski kontekst zabrane

Zabrana nošenja helanki često proizlazi iz kulturnih i religijskih razloga. U nekim kulturama, helanke se smatraju previše otkrivajućim i nisu u skladu sa tradicionalnim vrednostima. U nekim slučajevima, zakoni su direktno usmereni na ovu vrstu odeće.

Primeri zemalja sa zabranom

  • Iran: U Iranu, stroga pravila odevanja nalažu da ženska odeća mora pokrivati telo u javnosti. Helanke se smatraju neprimerenim.
  • Saudijka Arabija: Slično Iranu, i u Saudijkoj Arabiji vladaju stroga pravila o odeći koja se tiču pokrivanja tela. Helanke nisu prihvatljive u javnosti.
  • Sudan: U Sudanu postoji zakon koji ograničava „nemoralnu“ odeću, što može uključivati i helanke.

Helanke u kontekstu treninga

Zanimljivo je da u nekim od ovih zemalja postoji izuzetak za nošenje helanki u kontekstu sportskih aktivnosti. U zatvorenim prostorima, kao što su teretane, dozvoljeno je nošenje helanki za trening, takođe dozvoljeno je nošenje kada se igraju utakmice na sportskim takmičenjima. Ovo pokazuje da funkcionalnost ponekad prevlada kulturne norme.

Uticaj na ženska prava i međunarodna percepcija

Ova ograničenja često izazivaju međunarodne polemike. Smatraju se ograničenjem slobode izražavanja i prava žena. Diskusija o helankama u ovim zemljama često se dovodi u vezu sa širim pitanjima ženskih prava.

Alternativa helankama i prilagođavanje mode

U zemljama sa ovakvim ograničenjima, žene često traže alternativne načine da izraze svoj stil. Koriste se duže tunike, široke pantalone i slični komadi odeće koji zadovoljavaju kulturne norme, ali i omogućavaju određeni stepen slobode u izražavanju.


Iako su helanke postale popularan i široko prihvaćen deo garderobe širom sveta, u nekim zemljama one su još uvek predmet kontroverzi i zakonskih ograničenja. Razumevanje ovih različitih perspektiva pomaže u širem sagledavanju globalnih kulturnih i modnih trendova.