besplatna dostava na sve porudžbine iz srbije

Kako se Vratiti Treningu Posle Praznika: Vodič za Ženski Trening

Praznični period donosi brojne radosti, ali često i izazove za održavanje fizičke forme. Preterivanje u hrani i alkoholu tokom novogodišnjih i božićnih praznika može značajno uticati na našu telesnu kondiciju i motivaciju za trening. Povratak rutini vežbanja može biti težak, ali uz pravi pristup, svako može ponovo uspostaviti zdrave navike.

Razumevanje uticaja praznika na fizičku formu

Tokom praznika, često se događa da zanemarimo redovno vežbanje. Prejedanje i unos alkohola dodatno otežavaju situaciju, dovodeći do povećanja telesne težine i smanjenja mišićne mase. Ovi faktori zajedno mogu negativno uticati na našu ukupnu formu i samopouzdanje.

Postavljanje realnih ciljeva

Važan korak u povratku treninzima je postavljanje realnih ciljeva. Umesto da odmah težimo visokim ciljevima, trebamo postaviti manje, dostižne ciljeve. Ovo pomaže u održavanju motivacije i izbegavanju potencijalnih povreda. Razmislite o postavljanju nedeljnih ciljeva, poput povećanja trajanja ili intenziteta vežbanja, što će vam pomoći da postepeno napredujete bez prevelikog pritiska.

Prilagođavanje ishrane i hidratacije
Prilagođavanje ishrane i hidratacije

Pravilna ishrana i hidratacija su ključni za uspešan povratak treningu. Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu bogatu proteinima, voćem i povrćem, i ograničite unos prerađene hrane i šećera. Hidratacija je takođe presudna, posebno ako ste tokom praznika konzumirali alkohol.

Postepeno povećanje intenziteta treninga
Postepeno povećanje intenziteta treninga

Kada se vraćate treninzima, važno je da to radite postepeno. Počnite sa lakšim vežbama i postepeno povećavajte intenzitet. Ovo će pomoći vašem telu da se prilagodi bez rizika od povreda. Na primer, ako ste pre praznika trčali 5 kilometara, počnite sa 2 ili 3 kilometra i postepeno povećavajte distancu tokom nekoliko nedelja. Jako je bitno izabrati prave i kvalitetne helanke za trening, jer se većina fitnes stručnjaka slaže da bi trebalo investirati u novi par helanki za trening kako biste dobili dodatnu motivaciju posle praznika.

Mentalno pripremanje i samopouzdanje

Mentalni aspekt je jednako važan kao i fizički. Zadržavanje pozitivnog stava i jačanje samopouzdanja kroz male uspehe ključni su za uspešan povratak treninzima. Takođe, pronađite aktivnosti koje vam prijaju, kako biste vežbanje učinili zabavnijim.


Povratak treninzima posle praznika zahteva vreme i strpljenje. Fokusirajte se na postizanje balansa između ishrane, kupovine novih helanki za trening, vežbanja i mentalnog zdravlja. S vremenom, uspostavićete rutinu koja će vam pomoći da se vratite u formu i ostanete motivisani tokom cele godine.