besplatna dostava na sve porudžbine iz srbije

Razlika između Likre i Rebraste Likre u Izradi Helanki

razlika između likre i rebraste likre

U svetu mode, posebno kada je reč o helankama, često se spominju dva materijala: likra i rebrasta likra. Oba materijala imaju svoje posebne karakteristike i prednosti, što ih čini popularnim izborom za izradu različitih vrsta odeće. U ovom tekstu, fokusiraćemo se na razlike između ova dva materijala, objašnjavajući njihove osnovne karakteristike i kako one utiču na kvalitet i udobnost helanki.

Šta je likra?

Likra, poznata i kao spandeks, je sintetičko vlakno poznato po svojoj izuzetnoj elastičnosti. Materijal je izdržljiv, lagan i udoban za nošenje. Helanke od likre su popularne zbog svoje sposobnosti da se rastegnu i prilagode obliku tela, pružajući maksimalnu slobodu pokreta. Ovaj materijal je idealan za sportsku odeću, jer omogućava koži da diše i istovremeno obezbeđuje čvrstu podršku.

Šta je rebrasta likra?

Rebrasta likra je varijanta obične likre koja ima rebrastu strukturu. Ova teksturna karakteristika ne samo da daje zanimljiv vizuelni efekat, već i dodatnu čvrstinu i elastičnost materijalu. Rebrasta likra često se koristi za izradu helanki koje zahtevaju viši nivo podrške i oblikovanja, što je čini idealnom za oblikujuću odeću.

Razlike u elastičnosti i udobnosti

Iako su i likra i rebrasta likra elastični, postoji razlika u njihovom stepenu elastičnosti. Helanke od obične likre pružaju glatku i ravnomernu elastičnost, dok rebrasta likra nudi dodatnu podršku zahvaljujući svojim „rebrima“. Ovo može biti bitno za one koji traže čvršću podršku oko stomaka i bokova.

Vizuelni aspekti

Vizualno, rebrasta likra pruža jedinstven izgled, koji može biti privlačan za one koji žele nešto drugačije od klasičnih helanki. Tekstura rebraste likre dodaje dimenziju i može pomoći u prikrivanju nepravilnosti na koži.

Izdržljivost i održavanje

Kada je reč o trajnosti, oba materijala su izdržljiva, ali način na koji se održavaju može uticati na njihov vek trajanja. Helanke od obične likre su manje podložne oštećenjima i lakše se održavaju, dok rebrasta likra zahteva malo više pažnje, posebno prilikom pranja i sušenja.


Izbor između likre i rebraste likre zavisi od ličnih preferencija i potreba. Dok obična likra pruža veću slobodu pokreta i udobnost, rebrasta likra nudi bolju podršku i jedinstven izgled. Razumevanje ovih razlika može vam pomoći da donesete bolju odluku prilikom kupovine helanki, bilo da je u pitanju sportska aktivnost ili svakodnevno nošenje.